Hlavní jídla

VÝBORNÝ DIETNÍ OBĚD - FLANK STEAK

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • hovězí maso
  • batáty
  • brambory
  • cuketa
  • cibule
  • rajče
  • paprika
  • mrkev
  • koření dle chuti

Flank steak připravíme tradičním způsobem. V tomto případě si je možno vyhrát s přílohou. Batáty a brambory povaříme, zeleninu nakrájíme a připravíme na pánvi lehce potřené olejem, nakonec vše promícháme dohromady s nakrájenými batáty a bramborami. 


UZENÉ TOFU SE ZELENINOU A KUSKUSEM

A další recept do 30 minut je tady.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • kuskus
  • uzené tofu
  • mražená zelenina
  • sůl, česnek

Kuskus zalijeme vařící vodou, můžeme lehce osolit a necháme nasáknout.

Tofu nakrájíme na kostičky, chvilku osmahneme na trošce oleje, přidáme mraženou zeleninu (u nás italská směs), osolíme, přidáme česnek, chvili podusíme a servírujeme na talíř s kuskusem, který se mezitím sám "uvařil".


TELECÍ MEDAJLONKY SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVÝMI NOKY

BUDETE POTŘEBOVAT (NA MEDAJLONKY):

  • telecí kýtu
  • listový špenát
  • odtučněné nebo polotučné mléko
  • žitnou mouku (jemně mletou)
  • sůl, česnek

PŘÍPRAVA MEDAJLONKŮ:

Telecí maso nakrájíme na medajlonky, osolíme, zlehka potřeme česnekem a necháme zatáhnout na pánvi z obou stran, poté maso vložíme do hrnce, přidáme špenát (můžete nakrájet) a necháme dusit. Když je maso měkké, přidáme do směsi trochu mléka na zjemnění, zaprášíme žitnou moukou a necháme chvíli povařit. Nakonec můžeme ještě dosolit.

BUDETE POTŘEBOVAT (NA NOKY):

  • 300g brambor
  • 150g žitné mouky (jemně mleté)
  • 1 vejce
  • špetka soli

PŘÍPRAVA NOKŮ:

Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme na jemno. Do brambor přidáme mouku, sůl, vejce a ručně zpracujeme v těsto. Hotové těsto rozdělíme na 4 kusy a vyválíme na dlouhé tenké válečky, které následně rozkrájíme na kousky - noky (asi 3 cm dlouhé). Noky vaříme v osolené vodě dokud nevyplavou.


PROTEINOVÉ PLACKY

Občas nevadí vzít za vděk i polotovarem. Například takové proteinové palačinky. V rychlosti si tak připravíte chutnou svačinu, oběd, nebo večeři. Dnes je to již běžný polotovar, který seženete v obchodech se sportovní výživou a suplementy. Existují i verze low carb (nízkosacharidové). 

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • low carb proteinové palačinky v prášku (na výrobci až tolik nezáleží)
  • bílý jogurt
  • jahody
  • borůvky

PŘÍPRAVA:

Podle návodu výrobce Vašich palačinek vytvoříte několik malých placek, potřete je bílým jogurtem, nakladete na ně nakrájené jahody a ozdobíte borůvkami.


BROKOLICOVÝ KARBANÁTEK S DOMÁCÍM PEČIVEM

Brokolicový karbanátek s avokádovým a BBQ dresingem a domácím pečivem.

KARBANÁTEK - BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1 brokolice
  • 1 vejce
  • 100g nastrouhaného 20% sýru
  • sůl dle chuti
  • česnek dle chuti
  • špaldová mouka dle potřeby

KARBANÁTEK - PŘÍPRAVA:

Brokolici nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody. Po změknutí zcedíme, rozmačkáme a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, sýr, česnek, sůl a špaldovou mouku. Mouku přidáváme tak, aby těsto bylo tvárné a lepkavé. Nakonec tvoříme placky, které dáváme na plech s pečícím papírem a pečeme do zlatova asi 15 minut na 170°C.

PEČIVO - BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 350g hladké špaldové mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 polévková lžíce řepkového oleje
  • 1 vejce
  • 1 malá lžička cukru
  • 1 malá lžička soli

PEČIVO - PŘÍPRAVA

Mléko dáme do misky a nasypeme do něho droždí a cukr a necháme přikryté odpočinout asi 5 minut v teple. Vznikne nám kvásek. Mezitím dáme vše ostatní do misky, pak přidáme kvásek. Vypracujeme těsto, dáme na plech s pečícím papírem, trochu těsto roztáhneme a pečeme na 150°C asi 25 minut.

AVOKÁDOVY DRESING - BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1/2 avokáda
  • 2 polévk. lžíce bílého jogurtu
  • sůl a česnek dle chuti

AVOKÁDOVY DRESING - PŘÍPRAVA:

Avokádo rozmačkáme, nebo rozmixujeme, vmícháme jogurt a koření.

BBQ DRESING - PŘÍPRAVA:

BBQ omáčku smícháme s bílým jogurtem v poměru, jaký nám vyhovuje.

 


DOMÁCÍ DIETNÍ BURGER

Hovězí libové mleté maso (doporučujeme třeba hovězí zadní) osolíme, opepříme, můžeme přidat chilli, tvarujeme placky a pečeme v troubě na 200°C asi 10 minut. 

Housky dáme taky na chvíli do trouby a pak je naplníme přílohami - nízkotučný eidam, rajče, okurka salátová i nakládáná, ledový salát, lehce pak BBQ omáčka a hořčice. Poté vložíme maso. Případně si z bílého jogurtu a koření můžeme vyrobit vlastní dietní dresing.

Ve výsledku to s těmito surovinami není nijak tučné jídlo. A porce sacharidů taky není příliš vysoká. Přitom bílkovin to je velká porce. Samozřejmě existují lepší zdroje kvalitnějších sacharidů. Ale pokud se zrovna nepřipravujete na soutěž, dá se to bez výčitek přejít. A rozdíl mezi porcí tuku a cukrů v klasickém fastfood burgeru a tímto je obrovský.


HOVĚZÍ MLETÉ S RAJČATY A TĚSTOVINAMI

Opět do 30 minut jíte.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • hovězí mleté maso (obsah tuku max.15%)
  • těstoviny
  • sůl, pepř, česnek, bazalka
  • rajče

Dejte si vařit vodu na těstoviny. Hovězí mleté dejte na pánev, osolte a nechte zatáhnout, potom přidejte nakrájená rajčata. Pak už jen zbývá dokořenit solí, pepřem, česnekem a bazalkou a necháme chvíli provařit.

Mezitím vložte těstoviny do vroucí vody a než se dodělá maso, jsou hotové i těstoviny.


SUSHI A HUBNUTÍ?

Jde o populární pokrm, tak proč se ho vzdávat i v dietě. Je tedy sushi vhodné při snaze zhubnout? Může být.

1 PORCE (12ks):

4ks - řasa, rýže, losos, avokádo
4ks - řasa, rýže, kaviár, avokádo
4ks - řasa, rýže, sněžný krab, avokádo, salátová okurka

SUROVINY PRO JEDNU PORCI (12ks):

  • 100g sushi rýže
  • 10g kaviár
  • 30g uzený losos
  • 10g sněžný krab
  • 10g avokádo
  • 20g salátová okurka
  • 2 plátky mořská řasa
  • 1 čajová lžíce sůl
  • 1 čajová lžíce cukr
  • 1 polévková lžíce ocet
  • 4 polévkové lžíce sojové omáčky (nebo dle chuti), zázvor a wasabi dle chuti
  • 250ml voda

NUTRIČNÍ HODNOTY 1 porce (12ks):

bílkoviny: 17g
sacharidy: 84g
tuky: 7g


RÁDI RYCHLE PŘIPRAVENÉ JÍDLO?

Trávíte neradi čas v kuchyni? Přesto chcete kvalitní a fitness jídlo vhodné do diety?

My rádi chystáme rychlovky, které zaberou maximálně 30 minut, přitom však splní vše výše zmíněné. Chutnají skvěle, nutriční hodnoty mají taky skvělé a žádné velké pocení v kuchyni se nekoná.

Například když je na talíři vepřová panenka, kuskus a zelenina. Na pánvi lehce potřené olejem připravíme maso, mezitím kuskus zalitý vroucí vodou už čeká na svou chvíli. A jídlo je hotovo.


KARBANÁTKY

Toto je další klasické jídlo, které je doslova symbolem tučné stravy. Přitom jde připravit naprosto neškodným a téměř dietním způsobem. 

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 500g hovězí mleté maso (obsah tuku max.15%)
  • 1 velká cibule
  • sůl, pepř, sladká paprika

PŘÍPRAVA:

Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, okořeníme a tvoříme karbanátky. Pečeme v troubě na pečícím papíru na 170 stupňů dozlatova.


KRŮTÍ PRSA SE ZELENINOU A TĚSTOVINAMI

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • krůtí prsa
  • sůl, koření dle chuti
  • zelenina dle vlastního výběru
  • těstoviny

Naprosto jednoduché jídlo, které splní požadavky i na přísnou dietu. Krůtí prsa okořeníme dle chuti a připravíme na pánvi lehce potřené olejem. Poté na pánev přidáme nakrájenou zeleninu. Podáváme s uvařenými těstovinami.


RYCHLÉ A NUTRIČNĚ VYHOVUJÍCÍ JÍDLO

Když čas není váš přítel, kuchyně je pro vás nepřátelské území a požadavky na nutriční hodnoty vašeho jídla jsou přesto nekompomisně dietní, nezbývá mnoho řešení. Ale pár ano. Třeba rýžové nudle a zeleninová směs se šunkou. Jednoduché a rychlé. Nutriční hodnoty vyhovující i dietě. Dieta nemusí znamenat utrpení, ani hlad, ani život v kuchyni.

Rýžové nudle připravíme dle návodu velmi rychle zalitím vroucí vodou, mezitím nakrájíme šunku a přiložíme ji na pánev, na které se už připravuje nakrájená zelenina.


KUŘECÍ PRSA S DÝNÍ

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • kuřecí prsa
  • rýže
  • dýně
  • sůl, kari, řepkový olej

PŘÍPRAVA:

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme trochu kari a opečeme na pánvičce s trochou řepkového oleje. Přidáme nakrájenou, očištěnou dýni a chvíli dusíme do měkka. Vhodná příloha rýže, brambory.


MASO SE ŽAMPIONOVOU OMÁČKOU

BUDEME POTŘEBOVAT:

  • kuřecí prsa
  • žampiony
  • mléko
  • žitná mouka
  • sůl, kmín, česnek
  • řepkový olej
  • těstoviny

PŘÍPRAVA:

Maso nakrájíme na kostky, přidáme nakrájené žampióny, osolíme, přidáme kmín a česnek a restujeme na lžičce řepkového oleje. Když se maso zatáhne, zalijeme vodou a dusíme do změknutí. Nakonec přidáme mléko a zahustíme žitnou moukou.


DUŠENÉ KEDLUBNY S VEPŘOVOU PANENKOU

Toto jídlo by většina lidí na první pohled mohla odsoudit. Přitom stačí správná příprava a vodný výběr surovin a najednou jde o doslova dietní jídlo.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • kedlubny
  • vepřová panenka
  • brambory
  • citrónová šťáva
  • stévie (sladidlo)
  • polotučné mléko
  • špaldová nebo žitná mouka

* množství jednotlivých surovin na talíři dle vlastní volby

PŘÍPRAVA:

Kedlubny očistíme a nastrouháme na hrubo. Osolíme, trochu opepříme, přidáme citrónovou šťávu, stévii a dusíme do měkka. Zjemníme mlékem a zahustíme špaldovou, nebo žitnou moukou. Maso je jen osolené, opepřené a opečené na pánvi. Brambory uvaříme.


MLETÉ HOVĚZÍ S KUS KUSEM

Když opravdu nemáte čas vařit, ale zároveň potřebujete nutričně hodnotné jídlo, pak přichází na řadu kuskus a mleté hovězí maso. To potom jíte do 10 minut a přitom si dáte plnohodnotný oběd. Maso je nejlepší namlít doma, popř. si vybrat u řezníka a namlít tam. 

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • mleté hovězí maso
  • kus kus
  • koření dle chuti
  • rajče
  • salátová okurka

PŘÍPRAVA:

Kus kus posolíme a zalijeme vroucí vodou. Maso okořeníme dle chuti a připravíme na pánvi. Na talíři doplníme nakrájenou okurkou a rajčetem. 


ČESNEKOVÉ TOFU SE ZELENINOU

Jde o jídlo s nízkým obsahem sacharidů i docela nízkým obsahem tuků. A bílkovin má naprosto dostatečně. 

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g česnekového tofu
  • kyselý okurek
  • listovou zeleninu
  • rajče

PŘÍPRAVA:

Tofu osmáhneme na pánvi s nepřilnavým povrchem, nebo jej opečeme na pečícím papíře v troubě. Přidáme nakrájenou zeleninu a můžeme podávat. 

NUTRIČNÍ HODNOTY:

sacharidy: 16g
tuky: 12g
bílkoviny: 39g


MINI PIZZY

Tyto malinké pizzy mohou chutnat podobně jako jejich velká sestra, přitom jsou oproštěny od obrovského množství jednoduchých sacharidů a pořádné dávky tuku, které každá klasická pizza obsahuje.

BUDETE POTŘEBOVAT:

Těsto:

  • 400g žitné mouky
  • 2 balíčky prášku do pečiva
  • 200g odtučněného tvarohu
  • 6 polévkových lžic odtučněného mléka
  • 2 vejce
  • sůl

Obloha:

  • rajčata
  • šunka (90% masa)
  • nízkotučný plátkový sýr
  • olivy
  • oregano


PŘÍPRAVA :

Všechny suroviny na těsto ručně smícháme dohromady v tuhé těsto a vyválíme na plát o tloušťce do 5mm. Pomocí sklenice vykrajujeme kolečka a dáváme je na plech vyložený pečícím papírem. Na každé kolečko pak dáváme plátek rajčete posypaný oregánem, sýr, šunku a rozkrojenou olivu. Dáme do trouby a na 180 stupňů pečeme asi 10 minut. 


STEAK Z LOSOSA

O rybím mase je známo, že je výborným zdrojem jódu, který ovlivňuje tvorbu hormonů štítné žlázy, obsahuje prospěšné tuky omega 3, čili je vhodné do redukčních režimů, je lehce stravitelné, příprava nezabere moc času a navíc ryby skvěle chutnají :-). Neomezujte konzumaci ryb pouze na Vánoce a letní dovolenou u moře, ale dopřejte si je alespoň jednou týdně.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 150-200g lososa
  • ředkvičku
  • papriku
  • salátovou okurku 
  • krajíc žitného chleba
  • sůl dle chuti
  • čajovou lžíci řepkového oleje

PŘÍPRAVA:

Pánev potřeme řepkovým olejem a osmáhneme jemně posoleného lososa. Krajíc chleba můžeme rovněž osmáhnout a vytvořit tak topinku. Na talíř k lososu pak naskládáme nakrájenou zeleninu (množství dle chuti).


TĚSTOVINY S TVAROHEM A OVOCEM

Chcete-li bezmasý oběd, můžete zkusit tuto snadnou sladkou alternativu. Obsahuje hodně bílkovin, nemá přemíru jednoduchých cukrů a už vůbec ne tuku.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • těstoviny (cca 80g)
  • odtučněný tvaroh (250g)
  • ovoce (100g jahod)
  • stévie dle chuti

PŘÍPRAVA:

Tvaroh oslazený stévií dáme na uvařené těstoviny a doplníme ovocem. Příprava ani recept to nejsou nijak zákeřně náročné, jde o rychlou alternativu oběda.

NUTRIČNÍ HODNOTY:

bílkoviny: 40g
sacharidy: 75g
tuky: 2g

 


TORTILA SE ŠUNKOU

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1ks tortila
  • 2 větší plátky šunky 
  • dva listy čínského zelí
  • 1ks rajče
  • 7ks olivy
  • 1ks feferonka

PŘÍPRAVA:

Na tortilu rozprostřeme šunku, naskládáme na drobno natrhané listy čínského zelí, nakrájene rajče a nakrájene feferonky, rozmístíme olivy a tortilu zatočíme.

NUTRIČNÍ HODNOTY:

bílkoviny: 15g, sacharidy: 35g, tuky: 10g


ZAPEČENÁ BROKOLICE

Snažíte se držet ve formě, nechcete porušit svůj dietní režim, ale občas vás přepadne hlad a víte, že už toho nesmíte mnoho sníst? Pak je tady náš velmi rychlý a dietní recept, který můžete klidně i hodinu před spaním a nic se nestane.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1 hlávku brokolice
  • 2 celá vejce
  • 2 bílky
  • 4 plátky 20% sýru
  • sůl

PŘÍPRAVA:

Brokolici rozložíme na menší hlavičky, dáme do osolené vařící vody a vaříme asi 10 minut. Uvařenou brokolici zcedíme, dáme do misky, přelijeme rozšlehanými vejci, která můžeme trochu osolit, navrch naklademe plátky sýru a dáme na 10 minut do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Toto množství vystačí na dvě porce.


KREVETY S RÝŽÍ

Zde nabízíme variantu dietního oběda i pro sváteční dny. Vzhledem k ceně krevet se předpokládá jejich konzumace jen jednou za čas. Na druhou stranu mají nízký obsah tuku a jejich příprava je velmi snadná.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • krevety (na obrázku 250g předvařených krevet)
  • zelenina dle chuti (na obrázku rukola, římský salát, rajčata)
  • limetka
  • 60g rýže

PŘÍPRAVA:

Krevety dáme na rozpálenou pánev lehce potřenou řepkovým olejem. Orestujeme do zlatova. Uvaříme rýži, nakrájíme zeleninu, kterou následně pokapeme limetkovou šťávou. Naaranžujeme na talíř a podáváme.


KUŘECÍ PLÁTKY SE ZELENINOU

Máte-li rádi ostřejší jídla, zkuste například toto. Tuto dietní variantu večeře můžete zařadit i do té nejostřejší diety. Připravujeme pečením v troubě bez použití oleje ideálně na pečícím papíře.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 100g kuřecí prsa
  • argentinské koření, česnek, sůl
  • zelenina dle chuti

LÍVANCE S LESNÍM OVOCEM A TVAROHEM

SUROVINY:

  • Lívance: 100g drcených ovesných vloček (můžete rovněž rozmixovat normální vločky), 2 vejce, 1 odměrka proteinu nebo 1 čajová lžička stévie sladké, 0,1l vody
  • Tvaroh: 250g odtučněného tvarohu, 0,1l vody, stévie sladká dle chuti
  • Ovoce: 300g mraženého ovoce (lesní směs)


PŘÍPRAVA:

Lívance: Vejce rozšleháme s proteinem nebo stévií. Přidáme ovesné vločky, zalijeme vodou a promícháme. Těsto necháme chvíli odležet do nabobtnání vloček, vznikne kašovité těsto. Lžící tvoříme malé lívance, které opékáme na pánvi nebo v troubě na pečícím papíře. Vzniklou směs přelijeme do vymazané dortové formy (na vymazání používáme jemnou vrstvu olivového oleje) a dáme na 5 minut do vyhřáté trouby na 180 stupňů.

Tvaroh: Stévii rozpustíme v 0,1l vody. Vlijeme do misky s tvarohem a důkladně promícháme.

Ovoce: Ohřejeme na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. 

Z uvedeného množství surovin vyrobíme dvě porce jídla. 

NUTRIČNÍ HODNOTY 1 porce:

sacharidy: 35g, bílkoviny: 30g (pokud nepoužijete protein) nebo 43g (pokud použijete protein), tuky: 10g


BRAMBORÁKY SE SOJOU

Máme zde tip na bezmasý pokrm, který můžete zařadit k obědu, či večeři, aniž byste porušili pravidla dietního stravování.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • sojový granulát
  • brambory
  • vajíčko
  • celozrnnou mouku
  • česnek, majoránku, sůl, pepř

PŘÍPRAVA:

Sojový granulát povaříme v osolené vodě nebo v bujonu do změknutí a zcedíme, přebytečnou vodu vymačkáme. Naškrábané brambory na hrubo nastrouháme, přidáme do nich sojový granulát, vajíčko, česnek, sůl, pepř a majoránku a dobře promícháme. Nakonec jen lehce zaprášíme celozrnnou moukou a opět promícháme. Z těsta tvoříme placky (v našem případě karbanátky) a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě na 180 stupňů do zlatova.


FITNESS BRAMBORÁK

Máte rádi bramboráky, ale vadí Vám, že obsahují hodně sacharidů, tuků a žádné bílkoviny? Našli jsme řešení. Je naprosto vhodný i do dietního režimu.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g oškrábaných brambor
  • 1 vejce
  • 3 bílky
  • 2 plátky šunky (nad 90% masa)
  • 50g mozzarelly light
  • sůl, pepř, česnek, mletý kmín
  • 1 čajová lžička řepkového oleje

PŘÍPRAVA:

Brambory nastrouháme na jemno, přidáme vajíčko, bílky, koření a promícháme vidličkou. Vzniklé těsto přelijeme na pánvičku s rozehřátým řepkovým olejem, nahoru natrháme šunku a naklademe kolečka mozarelly, přikryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut na mírném ohni. K bramboráku se skvěle hodí okurkový salát s jogurtem. Do zálivky stačí místo cukru přidat stévii.

NUTRIČNÍ HODNOTY:

Bílkoviny: 42g
Sacharidy: 42g
Tuky: 18g


KUŘECÍ ŘÍZEK S KOKOSEM

Už vás nudí jíst pořád klasický přírodní kuřecí plátek? Tato úprava kuřecího masa nabízí řešení.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 150g kuřecích prsou
  • 50g bílého jogurtu
  • mrkev
  • strouhaný kokos
  • 200g brambor

PŘÍPRAVA:

Kuřecí plátky stačí jen osolit, obalit v bílém jogurtu a pak v kokosu. Položte na pečící papír a pečte v troubě na 170°C z každé strany 15 minut. Podávejte s vařenými brambory a nakrájenou mrkví.


TVAROHOVÉ PLACIČKY

Přicházíme s dietním receptem, který je vhodný i pro děti (a budou se olizovat až za ušima).

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 5 vajec
  • 250g odtučněného tvarohu
  • 1 větší zralý banán
  • 250g ovesných vloček (jemně mletých)
  • 0,3l polotučného mléka

PŘÍPRAVA:

Vejce vyšleháme a přidáme do nich tvaroh, rozmačkaný banán, vločky a mléko. Vznikne nám hustší těsto, které v případě potřeby můžeme ještě zředit mlékem. Na pánvi (můžete zlehka potřít řepkovým olejem) pak smažíme malé placičky.
Hotové placky zdobíme dle vlastní fantazie. My jsme použili bílý jogurt a trošku borůvkové marmelády. Prcek může dostat tvarohový Termix.


VEPŘOVÉ MASO NA HOUBÁCH

Nabízíme další variantu dietního oběda. Jedná se o vepřové maso. Mnozí ho zavrhují, ale ne všechny části vepřového jsou tučné, takže si můžete pochutnat i na vepřovém masu bez výčitek.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • vepřová kýta
  • houby
  • sůl, pepř, kmín
  • příloha (viz níže)

PŘÍPRAVA:

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme kmín a necháme maso na pánvi zatáhnout. Poté přidáme houby a dusíme do měkka. Vhodná příloha: rýže, brambory, kuskus, bulgur atd.


ŠMAKOUN ŠTÍHLÉ NUDLE S OVOCEM

Chybí vám v dietním režimu sladká hlavní jídla? Tady máme jedno, které můžete bez obav i večer.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • Šmakoun štíhlé nudle
  • drobné ovoce (čerstvé, nebo mražené)
  • bílý nízkotučný jogurt
  • mleté vlašské ořechy (klidně i jiné)
  • stévie

PŘÍPRAVA:

Nudle s ovocem dáme na pánev, za občasného promíchání ohřejeme a teplé dáme na talíř. Jogurtem oslazeným stévií štíhlé nudle přelijeme a nakonec posypeme mletými oříšky.


DIETNÍ VERZE KOPROVÉ OMÁČKY

Patříte-li mezi ty, kteří mají rádi koprovou omáčku, nemusíte se jí vzdávat ani v dietě. Klasická koprová omáčka do diety moc vhodná není, obsahuje tučnou smetanu a bílou mouku s jednoduchými cukry. Nabízíme vám tedy tuto dietní verzi.

PŘÍPRAVA:

Hovězí zadní zbavíme všech tučných částí, nakrájíme na plátky, jemně osolíme a lehce orestujeme, aby se maso zatáhlo. Poté vložíme do hrnce, zalijeme vodou, trochu osolíme a vaříme, dokud maso nezměkne. Po uvaření maso vyjmeme a ze vzniklého vývaru odebereme mastná oka, přidáme sterilovaný nebo čerstvý nasekaný kopr, necháme chvíli povařit, poté zjemníme mlékem, zahustíme žitnou moukou, necháme provařit a dle potřeby dochutíme solí, octem a stévií sladkou. Podáváme s vařeným bramborem.


DUŠENÁ ZELENINA SE ŠUNKOU

Máme tady variantu teplé večeře, díky které nepřijdete o drahocenný čas.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 100g šunky (podíl masa min. 90%)
  • kousek cukety (kolik sníte)
  • trochu hlávkového zelí (dle chuti)
  • jedno větší rajče
  • sůl, pepř, česnek, popř. další koření dle chuti

PŘÍPRAVA:

Šunku nakrájíme na kostičky, dáme na pánev a opečeme (můžete použít trošku řepkového oleje). Mezitím si nakrájíme cuketu, zelí a rajče. Zeleninu pak přidáme na pánev k šunce, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, popř. další koření dle chuti a podusíme asi 5 minut. Pak už servírujeme.


JEDNOHUBKY PRO DĚTI

Nejedná se o klasické hlavní jídlo, spíš takovou večeři pro děti. Ale z poměrně jednoduchých surovin můžete vytvořit pro děti astraktivní jídlo.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • celozrnné pečivo (vhodné pro děti až od 4 let)
  • máslo nebo bílý jogurt
  • vysokoprocentní šunka
  • 30% eidam
  • 50g polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • sůl dle chuti
  • hořčice dle chuti
  • hrášek
  • ředkvička
  • mrkev

PŘÍPRAVA:

Na plátek pečiva namazaný máslem nebo jogurtem dáme šunku, plátek ředkvičky, ze sýru a párátka vyrobíme vlajku pro zbytek lodičky. Smajlíky vyrobíme tak, že na pečivo namažeme vajíčkovou pomazánku a pomocí hrášku a mrkve nazdobíme smajlíka. Pomazánka: 50g polotučného tvarohu rozmícháme s uvařeným vejcem, solí a hořčicí.


PROTEINOVÉ FITNESS LÍVANCE

Tip na chutnou dietní fitness snídani nebo svačinu.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 100g ovesných vloček
  • 20g lněné semínko
  • 2 oměrky proteinu (2x30g)
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce žitné mouky
  • hrnek vody
  • pár kapek řepkového oleje (na smažení)

PŘÍPRAVA:

Vločky, lněné semínko a olej zalijeme horkou vodou (hrnek), necháme odstát a vychladnout. Poté přidáme vejce a mouku, promícháme a smažíme na pánvi malé lívance. Můžete je udělat i v troubě na pečícím papíře. Z uvedeného množství surovin jsme připravili 14 lívanců.

NUTRIČNÍ HODNOTY 1 lívance:

bílkoviny: 6g
sacharidy: 7g
tuky: 2g


STEAK Z TUŇÁKA

Tuňákový steak s vařeným bramborem, brokolicí a cibulkou je ideální variantou dietního oběda.

PŘÍPRAVA:

Tuňáka osolíme a opečeme z obou stran na pánvi (na jedné lžičce řepkového oleje). Doporučujeme opékat 3-5minut z každé strany, aby maso nebylo příliš tuhé a suché. Uvaříme brambory, brokolici spaříme horkou vodou a cibulku nakrájíme do brokolice. Tuňáka před konzumací pokapeme citrónem.


DUŠENÁ CUKETA SE ŠUNKOU

Míváte kolikrát chuť na teplou večeři, ale nechce se vám zrovna nějak extra vyvařovat? Pak tady máme rychlé a chutné jídlo, které můžete sníst klidně i 30 minut před spaním:-)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1/2 cukety
  • 1 větší rajče
  • 100g šunky
  • 2 plátky 20% sýru
  • koření dle chuti (my dali sůl, sójovou omáčku, česnek)
  • máte-li rádi ostrá jídla, můžete přidat i feferonky, nebo papričky jalapenos

PŘÍPRAVA:

Cuketu, rajčata, šunku, popř. papričky nakrájíme, dáme do hrnce, přidáme všechno koření, promícháme a necháme dusit asi 5 minut. V mezičase si nakrájíme sýr, kterým hotovou směs nakonec posypeme. Velkou výhodou tohoto jídla je, že ho můžete sníst v zásadě jakékoliv množství a vůbec to s vašimi kily nezamává.


DIETNÍ VEPŘO KNEDLO ZELO

Jste milovníci české kuchyně, ale uvědomujete si, že tato forma stravování není zrovna v souladu se zdravým životním stylem? Nevěšte hlavu, všechno jde připravit tak, aby zásady dietního stravování nikterak neutrpěly.

My jsme se inspirovali receptem vepřo, knedlo, zelo, ale upravili si ho trochu po svém...

PŘÍPRAVA:

Vepřové maso bývá tučné, ale ne všechny jeho části. My jsme použili vepřovou panenku, kterou jsme jen osolili, přidali trochu drceného kmínu, podlili lehce vodou a dali na chvíli do trouby. Jako přílohu jsme místo knedlíku zvolili vařený brambor. Červené zelí jsme nakrájeli na jemno, osolili, přidali jsme trochu kmínu, octa a stévie a nechali dusit do měkka. Nakonec jsme jemně zaprášili žitnou moukou a zdravé dietní české jídlo je na světě.


BÍLKOVÁ OMELETA

V dietních a redukčních režimech se často objevují vaječné bílky, protože obsahují kvalitní bílkoviny a žádné tuky. Takže každý si chystá bílkové omelety, míchaná vajíčka z bílků atd. Co si tento nudný pokrm trochu oživit, aniž bychom pokazili výborné nutriční složení?

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1celé vejce
  • 3 bílky
  • 50g šunky (nad 90% masa)
  • malá lžička kečupu
  • 1 rajče
  • rukola
  • bazalka
  • sůl dle chuti
  • 1/2 čajové lžičky řepkového oleje

PŘÍPRAVA:

Vajíčko s bílky rozklepneme do misky, osolíme, rozkvedláme a přidáme natrhanou nebo nakrájenou šunku. Na pánvičku dáme řepkový olej, necháme prohřát a nalijeme na ni směs vajíček se šunkou. Opečeme z obou stran. Hotovou omeletu potřeme kečupem, dozdobíme rajčaty, rukolou a bazalkou. Toto jídlo je vhodné jako poslední jídlo dne, protože obsahuje hodně bílkovin a minimum sacharidů a tuku.


ŠPAGETY S KUŘECÍM MASEM

Celozrnné špagety s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • Kuřecí prsa
  • Celozrnné špagety
  • Cibuli
  • Česnek
  • Papriku
  • Olivy
  • Plechovku loupaných rajčat
  • 20% tvrdý sýr
  • sůl,pepř, bazalka

PŘÍPRAVA:

Cibuli nakrájíme na jemno a opečeme na pánvi bez použití tuku. Přidáme na malé kousky nakrájená kuřecí prsa, která jsme okořenili solí a pepřem (popřípadě chilli, kdo má rád ostré) a necháme maso zatáhnout. Poté přidáme celou plechovku rajčat, na drobno nakrájenou papriku, olivy, nasekaný nebo prolisovaný česnek a nasekanou čerstvou bazalku (může být i sušená). Vše spolu podusíme, podle potřeby dochutíme a hotovou směs naservírujeme na porci celozrnných špaget. Nakonec posypeme troškou 20% tvrdého sýra.


DIETNÍ VERZE KUŘE NA PAPRICE

Nabízíme alternativní dietní verzi klasického jídla kuře na paprice.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 100g kuřecí prsa
  • 60g celozrnné těstoviny
  • sladká paprika
  • odtučněné mléko
  • špaldová mouka
  • bujon

PŘÍPRAVA:

Maso uvaříme do měkka, poté vyjmeme. Do vývaru přidáme bujon pro výraznější chuť. Přidáme sladkou papriku, zjemníme odtučněným mlékem a zahustíme špaldovou moukou. Dochutíme solí.


Jsme stále v kontaktu


Napište nám
netucni@gmail.com

Zavolejte nám
776 216 031
©2015 - NETUČNÍ - všechna práva vyhrazena