Polévky

DOMÁCÍ ČÍNSKÁ POLÉVKA

I když to zní jako symbol nezdravé stravy, lze si ji v domácích podmínkách z rozumných surovin připravit v úplně zdravé podobě.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1,5 litru silného kuřecího vývaru
  • 300 g kuřecích prsíček
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 2-3 listy čínského zelí
  • cca 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička sójové omáčky
  • svazek jarních cibulek
  • chilli paprička
  • limetka
  • badyán
  • rýžové nudle

PŘÍPRAVA: 

Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a povaříme ve vývaru do měkka s kořením a nastrouhanou zeleninou. Hotovou polévku nalijeme na uvařené rýžové nudle.


PÓRKOVÁ POLÉVKA

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 2 pórky
  • zeleninový bujón
  • polotučné mléko

PŘÍPRAVA:

Dva větší pórky (jen bílou část) nakrájíme na menší kusy, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón, nebo koření dle chuti a vaříme pórek do změknutí. Měkký pórek rozmixujeme, zjemníme mlékem, chviličku povaříme a podáváme.


JEMNÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA

Dýně je výborná surovina pro tvorbu mnoha různých polévek.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • dýně hokaido
  • brambor
  • zeleninový bujón (nebo zeleninový vývar)
  • muškátový oříšek
  • skořice
  • sůl
  • dýňová semínka

PŘÍPRAVA:

Hokkaido dýni očistíte, nakrajíte na menší kousky, přidáte jeden větší brambor, zalijete vodou a přidáte zeleninový bujón (nebo zalijete zeleninovým vývarem a nepřidáváte nic), okořeníte muškátovým oříškem, skořicí a trochou soli a vařte do změknutí. Poté už jen rozmixujte a můžete podávat. Ozdobte dýňovými semínky.


BRAMBORAČKA

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • kousek celeru
  • 4 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, majoránku, polévkové bylinky, lžíce řepkového oleje

PŘÍPRAVA:

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nastrouhanou mrkev, petržel a celer, zalijeme vodou a přidáme na kostičky nakrájené brambory. Okořeníme a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Vhodné i pro děti od 6 měsíců (stačí jen rozmixovat a nesolit).


ZELŇAČKA

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • voda
  • 500g zelí kyselé
  • 200g uzené vepřové kýty
  • sůl, pepř, bobkový list a nové koření dle chuti

PŘÍPRAVA:

Do hrnce vložíme na kostičky nakrájené maso, přidáme kyselé zelí, zalijeme vodou a ochutíme solí, pepřem, bobkovým listem a kořením. Vaříme na mírném ohni cca 40 minut.

 

 


ZELENINOVÁ POLÉVKA

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • voda
  • kořenová zelenina
  • petrželová nať
  • sůl, pepř a koření dle chuti

PŘÍPRAVA:

Do vody přidáme kořenovou zeleninu dle vlastního výběru nakrájenou na větší kusy. Osolíme, přidáme celý pepř a pomalu vaříme na mírném ohni, až zelenina změkne. Poté vývar scedíme, zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme zpátky do vývaru. Dochutíme kořením dle chuti.

NUTRIČNÍ HODNOTY 1 porce:

sacharidy: 10g, bílkoviny: 1g, tuky: 0g


DIETNÍ KULAJDA

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • voda a bujón
  • houby
  • brambory
  • kopr (sterilovaný)
  • mléko
  • ocet
  • sůl

PŘÍPRAVA:

Do vody s bujónem přidáme nakrájené houby, brambory, kopr (dle chuti) a vaříme tak dlouho, až změknou brambory. Pak zjemníme mlékem, zahustíme celozrnnou moukou, chvíli provaříme a dle chuti dosolíme, popř. přidáme ocet.

NUTRIČNÍ HODNOTY 1 porce:

sacharidy: 10g, bílkoviny: 3g, tuky: 1g


PIKANTNÍ DÝŇOVÁ POLÉVKA

Nabízíme recept na chuťově nevšední polévku vhodnou do každé diety.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • jedna malá dýně
  • jedna velká mrkev
  • česnek dle chuti
  • sůl, pepř, chilli
  • čajová lžička slunečnicových semínek
  • trochu mléka (cca 1deci na dva litry polévky)

PŘÍPRAVA:

Dýni a mrkev očistíme a nakrájíme. Přidáme česnek a koření. Všechny ingredience kromě mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Uvařenou polévku rozmixujeme a zjemníme přidáním mléka. Krátce provaříme, popřípadě dochutíme. Do talíře s polévkou můžeme přidat pár slunečnicových semínek.


ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • špenát
  • česnek
  • sůl, pepř

Špenátová polévka podobného receptu je výborná (samozřejmě chuť je vždy subjektivní faktor) a nemusíte z ní mít výčitky ani v ostré dietě. Nutriční hodnoty má téměř nulové.


BRAMBOROVÝ KRÉM

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 2 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 10 středně velkých brambor
  • lžíce másla
  • 0,3 l mléka
  • sůl, majoránka

PŘÍPRAVA:

Na másle osmahneme cibuli a česnek, přidáme brambory, zalijeme vodou, okořeníme a vaříme dokud brambory nezměknou. Po uvaření vše rozmixujeme, přidáme mléko, chvíli povaříme a máme hotovo. 

Vhodné od 8 měsíců (bez soli).


ČESNEKOVÁ POLÉVKA

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • voda
  • bujón
  • vajíčko
  • česnek
  • 50g šunky (podíl masa min. 90%)

PŘÍPRAVA:

Do vody dáme bujón a přivedeme do varu. Do talíře/misky rozklepneme vajíčko, které trošku propícháme vidličkou, přidáme prolisovaný česnek (množství dle chuti) a nakrájenou šunku. To vše přelijeme vařícím bujónem.







ZELNÁ „TUKOŽROUTSKÁ“ POLÉVKA

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • voda
  • bujón
  • hlávkové zelí
  • rajčata
  • paprika
  • cibule
  • koření dle chuti (sůl, pepř, česnek, chilli)

PŘÍPRAVA:

Do vody přidáme bujón, nakrájenou zeleninu a vaříme tak dlouho, až nám změkne hlávkové zelí. Poté okořeníme dle vlastní chuti.







BROKOLICOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

Někteří lidé jsou velkými fanoušky polévek a oběd bez polévky pro ně není obědem. Mají však strach z toho, že polévky jsou tučné a že mají často nevhodné cukry. A to je velmi často v případě většiny polévek i pravdou. Nabízíme alternativu, která neobsahuje nic tučného, ani žádné cukry, přitom je ale poměrně chutná.

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • voda
  • 500g brokolice
  • 2deci mléka
  • bujón
  • sůl, pepř, česnek a muškátový oříšek dle chuti

PŘÍPRAVA:

Do hrnce vložíme na menší kousky nakrájenou brokolici, přidáme bujón, koření a česnek a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni, dokud brokolice nezměkne (cca 15-20 minut). Poté polévku rozmixujeme, přidáme mléko, dle potřeby dochutíme a chvíli provaříme.


Jsme stále v kontaktu


Napište nám
netucni@gmail.com

Zavolejte nám
776 216 031
©2015 - NETUČNÍ - všechna práva vyhrazena